Kissa lapsiperheessä

Siperiankissat ja lapset sopivat yleensä hyvin yhteen, ovathan molemmat vilkkaita, eläväisiä, uteliaita ja rohkeita. Sibbe ei vähästä hätkähdä, vaikka leikittäjä olisikin hurja ja meluisa. 🙂 Silti on syytä tehdä selväksi perheessä rajat ja säännöt, joiden puitteissa kissaa kohdellaan. Aikuisen tehtävä on valvoa, että lapset toimivat sovittujen sääntöjen mukaan. Lapsille on syytä sanoa suoraan, mitä kissan kanssa saa tehdä, mitä ei saa tehdä, ja milloin saa tehdä, ja toistaa tarpeen vaatiessa. Esimerkiksi:

Kissaa tulee kohdella aina hellästi ja kunnioittavasti, sitä pitää nostaa molemmilla käsillä tukien, ei roikottamalla. Aikuisen tulee opettaa lapselle oikea nostotapa, ja valvoa sen käyttöä. Tärkeää on muistaa, että kissa ei ole lelu. Kissaa ei saa:

 • pukea,
 • laittaa naruja kaulaan tai minkään ruumiinosan ympärille,
 • tuuppia,
 • tökkiä,
 • töniä,
 • tiputtaa,
 • parturoida, ei viiksiä eikä muutakaan,
 • säikytellä huutamalla, huitomalla tai juoksemalla päin,
 • vetää tassusta tai hännästä tai mistään ruumiinosasta,
 • antaa ruuaksi mitään muuta kuin kissanmuroja tai -nameja,
 • päästää ovesta ulos, eikä toisaalta sulkea komeroon tai huoneeseen,
 • huiskata lelulla, narulla tai kädellä, tai ylipäätään millään

Kissalle tulee varata oma alue, jossa se saa rauhassa nukkua, syödä ja käyttää vessaa. Kissan pitää antaa nukkua rauhassa. Tälle alueelle kissa voi vetäytyä silloin, kun se tarvitsee taukoa hurjista leikeistä, ja lapsen tulee kunnioittaa tätä toivetta. Kissan seurassa tulee käyttäytyä rauhallisesti, liikkua kävellen ja puhua hiljaisella äänellä.

Jos kissa tuntee olonsa turvattomaksi kodissaan, se on pelokas, kynsii, sähisee, ja saattaa pissata vääriin paikkoihin, kun ei uskalla käyttää omaa vessaansa kiusaamisen pelossa. Kissa kynsii, jos se ei halua, että siihen kosketaan. Lapsi ei välttämättä ymmärrä tätä, vaan saattaa lyödä puolustautuvaa kissaa, koska se: ”On tuhma ja aloitti!”

Siksipä lasta ja kissaa ei tulisi jättää valvomatta yhteen, ennen kuin on täydellisen varma yhteiselon sujumisesta. Erityisesti alle kouluikäisten lapsien kanssa tulisi olla huolellinen, sillä säännöt tuppaavat unohtumaan vauhdin lisääntyessä. Vaikka pentukissa on rohkea, se on myös hauras. Vastuu kissan hyvinvoinnista on aina aikuisella.

Mitä kissan kanssa sitten voi tehdä? Lapsi voi vaikkapa leikittää kissaa joustavavartisella höyhen tai narulelulla. Lelua vedetään kissan edessä, sillä ei tökitä tai lyödä kissaa. Kissaa tulee silittää myötäkarvaan aina. Kissanpennulta on hyvä lyhentää kynnet, sillä leikiessä se saattaa vahingossa kynsiä lasta.

Didi ja muksu
Kissan ja lapsen yhteiselo opitaan harjoituksen kautta.

Siksipä pyydänkin perheellisiä, jotka harkitsevat kissan ottamista, miettimään tarkkaan omat voimavaransa kissanhankinnan suhteen; lapsia tulee tarkkailla ja opastaa jatkuvasti kissan oikeaan kohteluun. Jos vähänkin tuntuu, etteivät perheen aikuisten voimavarat riitä tähän, on syytä siirtää kissan hankintaa vuodella tai parilla eteenpäin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Apachiris-kissala kasvattaa perinteisiä siperiankissoja. Kissalamme sijaitsee Oulun seudulla.

%d bloggers like this: