Kissan lääkekaappi

Tähän on kerätty matkan varrella tutuksi tulleita lääkkeitä, joista jokaisen kissanomistajan tulisi olla tietoinen.

Matolääkitys:

 •  Suosi Axiluria, madotus mielellään vain tarpeen vaatiessa (kun tartunta on huomattu, tai talouteen on tulossa pentuja) ja koko poppoolle kerralla. Voi ostaa apteekista.
 • Alle luovutusikäiset pennut voi madottaa Mirrix-pastalla.
 • Vältä Drontalia! Tiettävästi yksi siperiankissa on siihen kuollut ja ainakin yksi saanut kohtauksen. En halua testata, onko kenties omissa linjoissani herkkyyttä tälle lääkkeelle!

Pahoinvointiin/ripuliin:
Aluksi, koita selvittää syy: Pilaantunut ruoka? Matkustaminen? Heinien maistelu? Kontakti sairaan eläimen kanssa? Ruokamyrkytys menee usein ohitse sillä, kun pilalle menneen ruuan saa pois oksennettua. Varsinkin siperiankissapennun suolisto on herkkä. Kissalle on täysin normaalia oksentaa syömänsä heinä pois, eli siitä ei kannata huolestua. Jos oireet jatkuvat pidempään, niin kissan oloa voi helpottaa usealla tavalla.

 • Attapectin on tehokas ja nopeasti vaikuttava ripulilääke, meillä on reissussa aina sitä mukana. Tehobakt-jauhetta voi sekoittaa ruokaan, se helpottaa esim. pentujen tottumista kiinteään ruokaan. Tai jos aikuisella on pikkasen vatsa löysällä, niin oon laittanu sitä ruuan sekaan.
 • Maitohappobakteerit (acidophilus), vahvistaa suoliston bakteerikantaa, joka on voinut harventua tulehduksen tai antibioottikuurin myötä. Nopeuttaa toipumista, ihmisillä saattaa jopa ehkäistä sairastumista nopeasti altistumisesta otettuna. Sama tuote käy siis ihmisille ja kissoille, jos voi valita, niin ota laktoositon tuote. Kapselin voi avata ja jauheen liuottaa vesitilkkaan, jonka sitten antaa ruiskulla kissalle suuhun. Apteekista ilman reseptiä.
 • Diarsanyl oraalipasta, voi antaa heti ensioireiden ilmaantuessa, suojaa ja rauhoittaa vatsaa, tukee suolistobakteerien toipumista. Käsiapteekkituote.
 • Cerenia (Maropitant), ehkäisee oksentelua, toimii myös matkapahoinvointiin? Reseptillä eläinlääkäriltä.
 • Pepcid 10mg (Famotid), lievittää närästystä ja laimentaa mahahapon eritystä. Auttaa, kun oksentelu on jo ärsyttänyt vatsaa. Sama tuote kuin ihmisillä, eri annostus, eli 5kg kissalle 2,5mg kahdesti päivässä.

Nesteytys! Pienelle pennulle kuivuminen on hyvin vaarallista! Samoin aikuisen kissan kanssa kannattaa reagoida nopsaan jatkuvaan oksenteluun, sillä kissan kuivuminen laskee nopeasti yleiskuntoa. Erityisen tarkka kannattaa olla helteiden aikana. Kuivumisen tunnistaa siitä, ettei kissa pissaa. Toinen nopea testi on nahan nostelu: Normaalisti nahka palautuu kimmoisasti takaisin, mutta kuivuneella kissalla nahan asettuminen tapahtuu hitaammin. Eläinlääkäri pystyy nesteyttämään kissaa suonensisäisesti tarvittaessa.

 • Promax-tahna on lisäravinne, hyvä antaa jos kissa on rajusti laihtunut esim. sairastamisen tai leikkauksen seurauksena, ja syö muuten huonosti.
 • Parafiiniöljyä kannattaa aina olla, jos kissa on syöny jonku vierasesineen (tai on epäilys että on syönyt), tai suolessa on karvatukos, niin se liukastaa suolta ja hyvällä tuurilla tukos tulee luonnollista tietä ulos. Jos ei, ja jos öljyä ei seuraavana päivänä peräpäässä näy eli mikään ei suolen läpi kulje, niin äkkiä lääkäriin…

Kiiman ehkäisyyn, kun kissaa ei haluta leikata:

 • Perlutex vet 5mg, pilleri per viikko kiimanehkäisyyn. Pillerin voi myös puolittaa ja antaa kahdesti viikossa, jolloin kissa saa tasaisemmin lääkeainetta. Resepti eläinlääkäriltä.

Kollille:

 • Suprelorin 9,4mg, implantti jonka eläinlääkäri asentaa kissan niskanahan alle, hillitsemään juoksuja/mouruamista. Toimii siis niin kolleilla kuin tytöilläkin. Implantti kuluu ajan myötä pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Apachiris-kissala kasvattaa perinteisiä siperiankissoja. Kissalamme sijaitsee Oulun seudulla.

%d bloggers like this: