Ohjeita kissanpennun uusille omistajille

Tarkoitukseni on tähän kerätä Apachiris-kissalan pentuja koskevaa tietoa. Pennun mukana saatte Kissaliiton Kissanomistajan oppaan, ja tarkoitukseni ei ole kerrata tässä samaa asiaa, vaan kertoa yksityiskohtaisemmin juuri tätä pentuetta ja rotua koskevia nippelitietoja. Pennut luovutetaan aikaisintaan 12 viikkoa vanhoina, ei aikaisemmin. Pyrin tuomaan pennun mahdollisuuksien mukaan Teille kotiin. Pennulle tulee hankkia mielellään etukäteen:

 • Hiekkalaatikko, pennut ovat tottuneet käyttämään kodissaan mikro- ja silikaattihiekkoja. Pennun voi opettaa myös toiselle hiekkalaadulle lisäämällä vähitellen uuden hiekkalaadun määrää hiekkalaatikon täytteenä.
 • Ruokakupit, puhdasta vettä tulee olla aina tarjolla kissalle. Vesiautomaatti pitää veden raikkaana, joten hankintaa kannattaa ainakin harkita.
 • Ruokaa, lue myös artikkeli Kissan ruokinta.
  • Kuivaruokana Royal Canin Mother & Babycat (paras aloittaa tutulla ruualla, ekan pussin rinnalle voi ostaa omavalintaisen kuivaruokapussin jota alkaa tarjoamaan rinnalla. Esim. Royal Caninen Maine Coon Kitten on hyvä nuoren kissan ruoka). Kuivamuonan etu on sen harkittu ravinto- ja vitamiinikoostumus, ja hyvä säilyvyys. Ruokavalion perustaksi kannattaa valita laadukas kuivamuona. Vaihtelua ruokavalioon saa liha-annoksilla.
  • Lihaa! Maustamaton raaka kana-, possu- ja nautasuikale käy, kaikki jauhelihat käy, … Lihapaketti kannattaa jakaa vaikkapa kuuteen osaan ja pakastaa osa annoksista, jolloin niitä on helppo tarjota pennulle. Hyvä tapa olisikin tarjota päivittäin kissalle liha-annoksia. Jos kissan ruokavalio koostuu kokonaan lihasta, on syytä antaa säännöllisesti monivitamiinia, vaikkapa Aptus Multicat -vitamiinia (löytyy apteekin hyllyltä).

   Aptus multicatillä varmistat, että kissasi saa tarvittavat vitamiinit.
  • Kermaviiliä, kananmunan keltuaista… (erottele keltuainen valkuaisesta, valkuaista voi tarjoilla vain kypsennettynä)
  • Märkäruokia voi antaa satunnaisesti. Märkäruoka häviää tuoreelle lihalle laadussa, mutta voittaa säilyvyydessä ja kuljetettavuudessa.
 • Kissan kiipeilypuu kutittaa kissan mielikuvitusta, tarjoaa löhö- ja tarkkailupaikan, ja säästää huonekaluja kynsien terotukselta. Zooplussalta löytyy kiipeilypuita sopuhintaan.
 • Kissan kynsisakset, pyydä näyttämään leikkaustekniikka jos olet vähänkin epävarma asiasta ja minä en muista ottaa asiaa esille. Kissojen kynsisaksia löytyy lähes joka kaupasta jossa on eläintarvikehylly. Kannattaa totuttaa pentu pienestä pitäen kynsien hoitoon, niin isompanakaan toimenpide ei harmita niin paljoa.
  Kissan kynsisakset

  Kissojen kynsien leikkaamisesta
 • Kissan karsta turkin hoitoon. Näitäkin löytyy helposti ihan perus ruokakaupasta. Turkin hoidontarve vaihtelee kissan ja turkin kasvuvaiheen mukaan: Muhkeaa talviturkkia voi joutua selvittelemään jopa päivittäin, liukas kesäturkki pysyy hyvänä lähes itsestään. Pentua tulee totuttaa harjaamiseen. Kissaa tarvitsee pestä vain likaisena tai näyttelyihin, kuitenkin on hyvä totuttaa kissa kylpemiseen jo nuoresta pitäen, erityisesti jos on kiinnostunut käyttämään kissaa näyttelyissä.
  Kissan harja

  Keväällä turkin lähdön aikaan tavallinen harja ei riitä, tällöin suosittelen hankkimaan Furminatorin, joka nyppii lähdössä olevat karvat pois. Pieni varoituksen sana tähän! Jos olette lähdössä näyttelyyn, älä kyni kissaasi Furminatorilla! Kotona viihtyvälle kissalle nopea turkista pääsy on vain mukavaa, ja onhan se omistajallekin mukavampi kerätä kerralla kaikki ylimääräiset karvat pois, sen sijaan että nyppii ne vähitellen pois ympäristöstä. Pahimmat takut kannattaa leikata varovasti pois saksilla tai siihen suunnitellulla takkukammalla.

 • Leikkaava takkukampa on kätevä keväisin kun lähdössä oleva karva takkuuntuu.

  Leikkaava takkukampa (Mat remover)
 • Kuljetuskoppa, näitä saa niin marketista kuin eläintarvikeliikkeistäkin. Kollipojan ostajalle muistutuksena että se pienin koko ei käy, komea siperiankissakolli on 5-7kg lihaspakkaus joka matkustaessaankin tarvitsee tilaa ja jykeväovisen korin. Kannattaa jututtaa muita kollin omistajia oikean koppakoon määrittämiseksi. Siperiankissatytöt jäävät pienemmiksi, yleensä siihen 4-6kg sarjaan, eli oikea kopan koko on pykälän tai kaksi pienempi.

  Clipper Cayman 3 -kuljetuslaatikko sopii aikuisen siperiankissakollin tarpeisiin

Oman mielenkiinnon mukaan voi myös hankkia:

 • Valjaat, Sibbet rakastavat ulkoilua ja oppivat helposti kulkemaan valjaissa. (Muista, että ulkoiluttamalla avaat Pandoran lippaan, kerran ulkona käynyt kissa voi sen jälkeen vaatia ulos jatkuvasti ja äänekkäästi. Elämä sisätiloissa alkaa näyttää kissasta perin tylsältä). Vinkkejä hyvistä valjasmerkeistä saa muilta Sibben omistajilta ja toki asiantuntevasta eläntarvikeliikkeestä. Ulkoiluta kissaa vain turvallisessa paikassa, jossa on vähän liikennettä ja koiria. Ja muista että kissa on melkoinen Houdini karkaamaan valjaistakin (esim peruuttaessaan kissa voi saada vedettyä valjaat pään ylitse pois, jos kissa peruuttaa niin anna löysää! Älä vedä vastaan, autat silloin kissaa karkaamaan…). Ja kissaahan ei juoksemalla kiinni saa, vaan karkulainen saadaan kiinni rauhallisesti juttelemalla ja lähestymällä kävellen matalana, rauhallisesti liikkuen. Paniikkitapauksessa kissan rauhoittamiseksi (ja oman nahkan suojelemiseksi) voi ottaa kiinni tukevasti niskanahasta, jolloin kissa jäykistyy helposti kannettavaksi.
 • Jos asumismuoto vain sallii, kissat arvostavat ulkotarhaa ja lasitettua tai verkotetua parveketta. Ulkotarhankin voi näppärästi tilata netistä valmiina elementteinä.

Mistä tarvikkeet? http://www.zooplus.fi/ löytyy useimmat tarvikkeet ihan kohtuullisella hinnalla ja kotiin kuljetettuina. Kivijalkaeläinliikkeitä kannattaa suosia jos on vähänkin epävarma siitä, mitä etsii ja haluaa tutkia tavaroita ennen ostopäätöstä.

On odotettavissa että nämä kissat tulevat sukukypsiksi siinä puolen vuoden iän jälkeen. Olemme varmaankin käyneet jo alustavia keskuteluita pennun sterilisaatiosta/kastraatiosta tai jalostuskäyttömahdollisuuksista. Juoksujen tai merkkailun alettua on syytä tarkistaa uudelleen asia ja ratkaista asia ja miettiä omat motiivit lävitse huolella. Siperiankissojen kasvattaminen on vaativaa asia jolle on omistauduttava, jos sen tien valitsee. Tyttökissat ovat varmasti onnellisimpia leikattuina, sillä juoksut ja myöskin pennut rasittavat kissaa.

Pennut ovat luovutushetkellä saaneet kolmoisrokotuksen ja siihen tehosteen. Suositeltavaa on ottaa vielä 16-viikon iässä kolmoisrokotuksen tehostus, erityisesti jos pentu on tarkoitus viedä näyttelyyn. Pennut luovutetaan kahdesti madotettuina, ja jatkossa kissaa kannattaa madottaa ainakin pari kertaa vuodessa ja tarpeen mukaan. Kissa saattaa ulkoillessaan napata kiinni hiiriä tai saada raa’ asta kalasta matoja. Siksi kissan madotustarve tulee harkita aina tilannekohtaisesti

Ongelmatapauksissa OTA YHTEYS MINUUN! Niin mietitään yhdessä mikä on paras tapa ratkaista asia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Apachiris-kissala kasvattaa perinteisiä siperiankissoja. Kissalamme sijaitsee Oulun seudulla.

%d bloggers like this: