Osa 2. Näyttelyyn valmistautuminen

Näyttelyyn valmistautuminen on hyvä aloittaa ajoissa, ainakin viikkoa paria ennen. Näyttelyä varten pitää hankkia häkkiin sopivat verhot tai oma sturdi, hyviä hankintoja ovat myös näyttelyhäkkiin sopiva vessa ja matkaruokakupit. Oma pesä tai piilo houkuttelee kissan asettumaan siihen, vaikkapa vessan sijasta. Kissa pitää myös pestä ja hoitaa näyttelyyn, kissanäyttelyhän on ennenkaikkea kauneuskilpailu.

Hankintalista:

 • Verhot. Hyviä näyttelyverhon ompeluohjeita on tarjolla netissä runsaasti, joten riittänee varmaan että viittaan pariin hyvään ohjeeseen: http://www.kaiuksen.com/nayttelyverhot.pdf ja https://sites.google.com/site/kuukissankissala/naeyttely-tuloksia/naeyttelyverhot . Näyttelykutsusta käy ilmi, millaiset verhot näyttelyyn tarvitaan (Euro- vs. norminäyttelyverhot), näyttelyhäkkien koko ja saako käyttää omaa näyttelyhäkkiä/sturdia.
 • Verhot voi korvata tuomalla oman näyttelyhäkin, ”sturdin”, ja sijoittamalla sen häkin tilalle pöydälle. Sturdin kanssa kannattaa huomata, että sen tulee mahtua näyttelyhäkille varattuun tilaan, eli olla pohjaltaan max. 65cm*65cm.  Tuplasturdin pohjan tulee mahtua tilaan 65cm (syvyys)*130cm (pituus). Kuvaesimerkki tuplalevyisestä sturdista:  Sturdi saattaa olla muhkeaturkkiselle siperiankissalle varsinkin kesällä turhan kuuma näyttelyhäkin korvike, joten suosittelisin melkeimpä perinteistä häkkiä mielummin kuin sturdia. Näyttelyilmoittautumisen yhteydessä saatetaan kysyä, halutaanko käyttää omaa häkkiä mielummin kun näyttelyn järjestäjän häkkiä.

  Tuplasturdi
 • Kissan vessa, joka mahtuu näyttelyhäkkiin. Kannellinen iso ja matala rasia on käytännöllinen ratkaisu, joka kestää kuljetustakin.
 • Ruoka- ja vesikuppi häkkiin. Kissan tuttuja herkkuruokia mukaan, jotta masu ei mene sekaisin vieraasta ruuasta!

Tarkista että kissan rokotukset ovat voimassa myös näyttelypäivinä! Jos rokotus meinaa mennä vanhaksi, on uusintarokotus otettava 2vk ennen näyttelyä viimeistään.

Siperiankissan pesu & föönaus:

 1. Leikkaa kynnet ennen pesua!
 2. Sibbe on hyvä pestä 3-7 päivää ennen näyttelyä. Tarvitset shamppoon, joka on tarkoitettu karkealle turkille (Sibben turkki ei saa olla ”silkkinen” tai liukas, valitse texture-shamppoo, tai coarce coat tjs. ), tästä syystä hoitoaineen käyttö pitää harkita tarkkaan: turkki ei saisi olla sähköinen, mutta ei se liian pehmeäkään saisi olla. Rasvan poistamiseen turkista voi käyttää erillistä shamppoota/ainetta: Groomers Goop, Fairy… Erityisesti kollipoikien turkki voi olla rasvainen ja hankalasti puhdistettava. Murrosikää lähestyvät kollit on syytä tarkistaa rasvahännän varalta: tunnustele karvan juuri huolella hännän tyvestä selän puolelta, sillä se rasvoittuu helposti ja nopeasti! Usein olen saanut pestä näyttelypesusta stressaantuneen kollin hännän uudelleen näyttelyä edellisenä iltana, ja uudelleen näyttelypäivien välissä. Joka tapauksessa, Sibbe on syytä vaahdottaa shamppoolla useampaan kertaan.  Siperiankissan peruspesun rutiini on: rasvanpoisto (Fairyä tai Gooppia pari vaahdotuskertaa, erityisesti kolleille!) + shamppoopesu (voi toistaa toisenkin kerran) +hoitoaine (mutta vain jos ollaan kotona, hoitoaine voi pehmentää turkkia liikaa näyttelyyn, mutta kotioloissa se auttaa pitämään turkin takuttomana) + huuhteluaine ( #1 All Systems -tuoteperheen product stabilizer — turkista lähtee shamppoon jämät).
 3. Kuinka pesu sitten tehdään? Persialaiskissan trimmausohje on mielestäni aika hyvä lähtökohta. (Skippaa nyppiminen, Sibbeä ei tarvitse nyppiä tai karvoja leikellä!). Pesun jälkeen kuivaaminen voi olla hankalaa, hyviä niksejä on vaikkapa: lämpöpuhaltimen käyttö, nostelee kissan turkkia harjalla lämmittimen puhaltaessa kauempaa turkin juureen. Kuivaajien kanssa kannattaa olla tarkka ettei tule polttaneeksi kissan ihoa.
 4. Näyttelylaukkuun voi varata vauvatalkkia (vain valkoisiin kohtiin kissaa!) tai puuteria (värillisiä Stardust esim.), kissa saattaa stressaantua matkustamisessa ja rasvoittaa turkkinsa, jolloin vauvatalkin hierominen turkkiin ja poisharjaaminen auttaa pääsemään eroon rasvasta. Talkki tulee harjata huolella pois ennen tuomarin eteen menoa!
 5. Turkki on hyvä, kun se on kuohkea ja pehmeä, mutta karkea. Sibben alaselässä kuuluu olla vähän karkeampaa karvaa ”sadetakki” ja se saa myös erottua näyttelykunnossakin. Rasvoittumisen tai pesun tarpeen huomaa karvan ”liuskoittumisesta”, kts. alla oleva kuva: kissan kaulan ja rinnan laskoksia.
  Tämän kissan kaulurissa näkyy laskoksia. Ei hyvä näyttelyn kannalta!

  Vertaa yllä olevaa kuvaa alla olevaan kuvaan, jossa kissan turkki on tasaiseksi pesty ja harjattu. Helpoiten turkin rasvoittumisen huomaa korvien taustoista.

  Kissa jonka turkki on pesty tasaiseksi — Oikein hyvä näyttelyn kannalta!

Viimeistään edellisenä iltana:

 • Pakkaa kissan laukku: Rekisterikirja, näyttelyverhot, ruokakupit, matkavessa (kannellinen rasia on käytännöllinen ratkaisu), kissanhiekkaa, vähän muonaa ja mahdollisesti vettä pullossa mukaan. Ja se vauvatalkki. Katso valmiiksi esille kissankuljetusboksi. Kissan lempihuovan ja makuualustan voi pakata myös mukaan. Feliway-suihke voi olla myös hyvä hankinta, se helpottaa joidenkin kissojen matkustus- ja näyttelystressiä.
 • Pakkaa oma laukku: Evästä, retkijakkara, lukemista, käteistä rahaa? Tulosta näyttelyn vahvistuskirje mukaan! (s-postissa viikkoa ennen näyttelyä, tai on tulostettavissa OmaKissasta). Käsidesin voi varata mukaan, on syytä desinfioida kädet ennen ja jälkeen vieraan kissan koskemiseen, ja myös jos annat näyttelyvieraiden silittää kissaa, on syytä pyytää heitä desinfioimaan kätensä. Näyttelyistä voi tarttua matkaan tauteja, vaikka kissat ovatkin terveystarkastettuja sisään tullessaan.
 • Kissan viimehetken huolto: Leikkaa ne kynnet viimeistään nyt! Tarkasta korvat, siellä ei saa olla yhtään vaikkua (käännä korva reilusti nurin, myös korvan sisäosien tulee olla täysin puhtaat). Jos jotain näkyy niin puhdista korvanpuhdistusaineella ja pumpulilapulla varovasti. Jos tiedät että kissasi stressaa erittämällä vaikkua, niin pakkaa mukaan myös korvienpuhdistusvälineet. Jos kissa vastustelee huoltotoimenpiteitä, kissan voi kapaloida pyyhkeeseen siten, että esillä on vain pää, ja hoidettava ruumiinosa. Ota kissapaketti syliin ja hoida.
 • Laukkuun kannattaa pakata myös kissashamppoo, harjoja, kampoja ja lämpöpuhallin, sillä kissan voi joutua paniikkipesemään uudelleen.  Jos kissa stressaa matkustamista tai näyttelyä, se saattaa helposti rasvoittaa alaselän ja hännän jo muutamassa tunnissa! Siksipä minä pesen usein Vellun hännän jokaisen näyttelypäivän aamuna erikseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Apachiris-kissala kasvattaa perinteisiä siperiankissoja. Kissalamme sijaitsee Oulun seudulla.

%d bloggers like this: