Osa 3. Näyttelypäivä

Selitän tässä suunnilleen aikajärjestyksessä, miten tulee toimia:

 • Aamulla ensimmäisenä vuorossa on eläinlääkärin tarkastus, paikalle saavuttuasi vie kissan ensimmäisenä tarkastukseen. Samalla tarkistetaan kissan rekisterikirja ja vahvistuskirje, varaa ne käden ulottuville.
 • Tarkastuksen jälkeen etsi näyttelyhenkilökunnan pöytä: Heiltä saat näyttelyvihkon, jossa on mm. osallistuvien kissojen nimet ja näyttelynumerot. Anna heille postitse saamasi vahvistuskirjeEtsi oman kissasi numero näyttelyvihosta ja pidä se mielessä.
 • Joissain näyttelyissä voit valita itse häkin, joissain häkit on valmiiksi numeroitu kissojen osallistumisnumeroiden mukaan. Etsi siis häkki kissallesi, ja virittele verhot paikoilleen, sisustukset yms. Ja sitten vain kissa häkkiin. 
 • Jos häkissä ei ole valmiina kissan numeroa, se tulee hankkia sinne itse (numeron perusteella näyttelykävijät voivat näyttelyluettelosta tarkistaa kissasi nimen, omistajan, ja kasvattajan, ja missä luokassa se kisaa). Lappuja kannattaa tehdä myös toinen, kissan mukana pidettäväksi (voit kiinnittää kissan numerolapun oman paitasi rintamukseen), sillä kun kissa menee arvosteluun niin tuomari pyytää sen luokseen numerolla. Numerolaput voi käydä kirjoittamassa itse, joten etsi näyttelytilasta pöytä, jossa on tyhjiä pahvilappuja, tusseja, ja sidontalankaa ja rei´itin. Katso näyttelyluettelosta kissasi numero, ja kirjoita se lappuihin.
 • Näyttelyvihkosta näkyy, kuka tuomari arvostelee kissasi. Etsi siis sen tuomarin pöytä ja pidä silmällä arvosteluvuoroa. Usein assistentti pitää yllä listaa kissojen arvostelujärjestyksestä tuomarin apuna.
 • Usein omistaja saa esitellä kissansa itse, tuomarille ei ole sopivaa jutella, paitsi tietysti vastata kysymyksiin. Esitellessä omistaja pitää huolen siitä, että kissa pysyy tuomarin pöydällä. Tuomari saattaa valita kissan ehdolle Tuomarin paras ja Värin paras -valintoihin, jolloin kaikki kissat arvosteltuaan hän voi pyytää kissoja takaisin nähtäväkseen, ja valita niistä parhaina pitämänsä naaraan, uroksen, kastraattiuroksen, kastraattinaaraan, pennun ja nuoren. Tuomari kutsuu valintoihin kissat numeroilla, joten omistajan tulee olla paikalla kuuntelemassa, mitkä kissat kutsutaan valintoihin. Tuomarin parhaat kissat ”menevät paneeliin”, eli kissanäyttelyn lopuksi kaikkien tuomareiden parhaat kissat tuodaan kaikkien tuomareiden arvosteltavaksi, ja tuomarit äänestävät näistä suosikkinsa. Paneelissa assistentit huolehtivat kissojen esittelyn tuomareille, mutta omistaja huolehtii kissansa paikalle paneeliin.
 • Tuomarin arvostelun saa itselleen, sen voi hakea tulospöydästä itselleen. Arvostelussa mainitaan myös arvostelu, esim. EX1, jolloin voi käydä noutamassa ruusukepöydästä vastaavan ruusukkeen. Jos kissa on Tuomarin paras, niin siitäkin yleensä saa jonkun muiston.
 • Näyttelystä saa poistua vasta kun annetaan lupa, kissanäyttely on myös yleisötapahtuma.
 • Ja sama homma seuraavana päivänä uudestaan. Kaksipäiväisissä näyttelyissä usein arvostellaan kaikki rodut molempina päivinä.
 • Jos ei tiedä miten tulisi toimia, kannattaa kysyä muilta näyttelyihmisiltä neuvoa.
 • Näyttelyt ovat mukava tapa tutustua muihin siperiankissaharrastajiin ja kaukokatseinen näyttelynkävijä valitsee jo näyttelyhäkin siten että siellä on muita siperiankissoja lähistöllä.

Tässä oli tosiaan suurpiirteinen pähkinänkuori-kuvaus näyttelypäivästä, näillä ohjeilla pääsee jo alkuun.

Lisätietoa: http://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/nayttelyissa-kayminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Apachiris-kissala kasvattaa perinteisiä siperiankissoja. Kissalamme sijaitsee Oulun seudulla.

%d bloggers like this: